Balanç del V Festival Internacional de Cinema Independent i Curtmetratges de Cerdanya

La cinquena edició del Festival Internacional de Cinema Independent i Curtmetratges de Cerdanya ha conclòs amb un gran èxit de participació (més de 600 films independents) i de públic assistent. A més a més, s’han consolidat una sèrie d’activitats paral·leles a l’entorn del festival de cara a promocionar els rodatges a la comarca.
El Festival, organitzat i finançat per la Cerdanya Film Commission i el Grup de Recerca de Cerdanya, es consolida com l’activitat cinematogràfica de referència al Pirineu durant l’estiu i atreu un gran nombre de professionals del sector, des de directors a tècnics i productors, com alhora un nombrós públic ceretà o turista amant del bon cinema i de les propostes que els joves creadors presenten a aquest certamen.

En total es van projectar 31 films de diverses nacionalitats i temàtiques en les quatre sessions oficials del Festival, que clogueren amb la secció Finalistes (on el públic va votar in situ el premi econòmic del festival). El jurat va destacar la dificultat a l’hora de fer la selecció a causa de la gran qualitat de les obres rebudes així com el creixement exponencial del nombre de treballs respecte de l’edició passada.

_IAL8128

A continuació de les projeccions i mentre es feia el recompte de vots, es van presentar diferents iniciatives: per una banda, els tres curtmetratges fruit del taller d’interpretació de l’any passat; en segon lloc, el curtmetratge del director ceretà Sergio Morente, “The Big Battle Theory”, cofinançat per la Cerdanya Film Commission i l’Ajuntament de Puigcerdà, que féu les delícies del públic assistent i que versa sobre una relació íntima de parella en clau d’humor i ciència ficció; per finalitzar, Salva Martos Cortés, afamat director malagueny, va presentar el seu nou projecte “Hablemos del amor”, un curtmetratge professional amb el suport de la nostra entitat que es rodarà el proper setembre i que compta amb els reconeguts actors Joan Carles Suau i Júlia Estornell com a caps de cartell.

Finalment, es va fer l’entrega de premis. Presentada pel periodista Josep Maria Teignier i amb la presència de les autoritats municipals, l’equip organitzador del Festival i els guanyadors de cada categoria, es van repartir els magnífics trofeus/escultura obra de l’escultor en forja local Albert Tàpias i es va projectar el curtmetratge guanyador, “Eladio y la puerta interdimensional”, dels directors madrilenys Miguel Provencio i María Giráldez. El curtmetratge compta amb la participació dels actors Fran Perea i Celso Bugallo, amén de l’estel·lar aparició d’una foca i té l’anècdota que els directors van gastar el seu regal de casament per contractar els serveis d’aquest curiós i divertit animal.

_MG_5891

 El palmarès complet del Festival

 Pel que fa a les activitats paral·leles, cal destacar, com a novetat, la programació pel mateix dissabte del festival conjuntament amb la Fundació Adis, que treballa en la integració social de persones discapacitades, d’un taller de cinema solidari de rodatge amb 12 dels seus usuaris. Dividits en dos grups de sis persones cadascun, dirigits respectivament per la finalista als premis Goya Marta Parreño i pel director extremeny César Candilejo, i reforçats per un equip de voluntaris, varen convertir-se en entusiastes actors de dos curtmetratges rodats entre les 9 del matí i la 1 del migdia: El paper de la meva vida, gravat al Museu Cerdà de Puigcerdà, i El turista perdut, rodat a carrers i espais emblemàtics de la localitat. El making-of, obra d’Ignasi Ill i Fidel Phido,es va poder veure durant la mateixa gala d’entrega de premis i està previst que s’estrenin a finals d’any en un acte especial i obert a tothom, amb catifa vermella per lloar el magnífic treball dels actors participants.

 També es va programar la segona edició de la Trobada del sector de l’Audiovisual al Pirineu, amb la presència destacada enguany del cineasta Dani de la Orden (Barcelona, Nit d’Estiu) i de Guim Fortuny, expert en màrqueting cinematogràfic a les xarxes socials. La trobada congregà prop de 30 professionals que, a la tarda, van poder gaudir d’una visita guiada pels atractius més significatius de Puigcerdà i el seu entorn.

A més a més, en els dies previs i posteriors al festival, es van acollir 3 rodatges de curtmetratges que, amb Puigcerdà com a escenari, ajudaran a promocionar el municipi com una de les ciutats FILM FRIENDLY del país, tal com proposa la nostra entitat.

2

En total, el festival i les activitats adjacents (tallers, suport a rodatges, II Trobada de l’AV, Meeting Point…) han tingut un cost de 12.619,08€ que han finançat diversos particulars a títol personal (79,4%) i el Grup de Recerca de Cerdanya (20,6%) canalitzant els seus diferents patrocinadors: Ajuntament de Puigcerdà, SeD Distribució, ArmenOil, Cerdanya Resort, Tallahassee Studio i Sweet Events. L’activitat no ha comptat amb cap subvenció finalista de l’administració pública.

Tant el Festival i les activitats adjacents, d’entrada lliure i gratuïta, com l’activitat de la Cerdanya Film Commission i el Grup de Recerca de Cerdanya, exclouen tot ànim de lucre.

Print Friendly, PDF & Email